miercuri, 9 ianuarie 2013

The Mob Doctor – 1×13 “Life and Death” (Final de serial)

Iată și ultimul episod… și păcat că e ultimul. Finalul serialului ne lasă cu un gust amar, cu păreri de rău, dar și cu puțină bucurie. Evenimentele s-au derulat precipitat, viața și moartea au fost împărțite nedrept, iar pentru Grace sfârșitul a însemnat, de fapt, un nou început.
Constantine și Danielle ajung la spital cu multiple răni prin împușcare, fiind operați. Danielle este într-o stare critică, spre deosebire de Tino care imediat după operație are chef de glume și se dă zmeu de pe patul de spital. Atunci când Grace îl acuză că nenoricirile din viața ei i le-a adus doar el și că l-a omorât pe tatăl ei, Constantine îi dezvăluie marele secret (care pentru noi nu mai era secret, deoarece intuiam mai mult sau mai puțin că între cei doi există o legătură de sânge). Așadar, Constantine, mafiotul care a îngenuncheat orașul Chicago, este tatăl lui Grace. Pentru Grace, și așa bulversată de împușcarea mamei sale, vestea o plesnește în moalele capului precum un ciocan. Este consternată și în acel moment ar prefera ca bețivanul și omul violent pe care l-a știut dintotdeauna tatăl ei să rămână… tatăl ei. Supărată, îi cere o confirmare și mamei sale care, într-un final recunoaște și îi explică de ce i-au ascuns acest adevăr până atunci. Deși starea lui Danielle este bună după operație, probabil din cauza emoțiilor, dar și a complicațiilor, moare sub ochii lui Nate care, așezat pe podea, plânge ca un copil mic. Nu mă așteptam ca Danielle să moară și speram să moară Constantine în locul ei.
După ce Constantine își recuperează telefonul își explică atacul cartelului Nogales. Așa află și de trădarea lui Al Trapani. Grace stabilește o întâlnire cu Enriquez, capul clanului Nogales, negociind în numele lui Constantine. Îi oferă lui Enriquez anumite facilități în schimbul capului lui Al Trapani și a datoriei lui Luke. Mare îi este însă dezamăgirea atunci când își dă seama că Tino doar s-a folosit de ea, fiind gata în orice moment să nu-și respecte înțelegerea încheiată cu Nogales. În aceste condiții Grace își asumă rolul de justițiar, fiind convinsă că nici ea și nici Nate nu vor fi niciodată în siguranță în apropierea lui Conastantine. Dacă acesta pune în joc viața lor atât de ușor acum, ce l-ar împiedica să facă acest lucru și pe viitor? Nimic. Așadar, ia o decizie grea și dureroasă. După ce a pierdut-o pe mama ei, toată vina cade asupra lui Conastantine care, chiar dacă n-a fost cel ce a apăsat pe trăgaci, este cel care i-a târât pe toți în lumea mafiei, fără măcar să le dea dreptul sau șansa de a accepta sau de a refuza. Într-un moment în care este singură cu Constantine, îi injectează acestuia o supradoză de insulină și distruge toate dovezile care ar putea-o incrimina. Și-a omorât tatăl. Poate dintr-un sentiment de nesiguranță sau de răzbunare. Sau poate din ambele motive. Nu o acuz de nimic. Dacă aș fi fost în locul ei poate că nu aș fi avut aceeași tărie de caracter, dar, cu siguranță, n-aș fi plâns la căpătâiul lui Constantine.
Odată cu internarea lui Constantine își face simțită prezența și FBI. Agentul York iscodește și interoghează pe toți care ar putea fie intenționat, fie din greșeală să-i spună ceva util. Încearcă să-i intimideze pe Grace și Nate, însă fără succes. Ro, mai inocentă, cade în capcană fără să-și dea seamă și îi dezvăluie faptul că Grace și Franco au o relație, lucru interzis și care ar putea compromite întreaga muncă depusă de Franco și FBI pentru a-l aresta pe Constantine. Deși îi cere insigna și arma lui Franco, nu reușește să o determine pe Grace să recunoască implicarea ei în interiorul mafiei.
După ce într-o singură zi și-a pierdut mama și tatăl, Grace mizează totul pe o carte. Este hotărâtă se lase în urmă totul și știe că în Chicago nu va putea niciodată să nu fie implicată mai mult sau mai puțin în mafie. Nu mai are aproape nimic de pierdut. După ce își ia rămas bun de la Nate, de la cariera de medic, împreună cu Franco pleacă în Mexic. Nu știu de ce a ales Maxic, însă a ales o viață alături de Franco ceea ce o un lucru bun și o alegere înțeleaptă. Finalul a fost dureros și frumos. Păcat că nu au mai acordat o șansă serialului, cred că ar fi avut șanse bune să devină și mai bun într-un al doilea sezon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu