marți, 1 ianuarie 2013

Dexter – 7×11 “Do You See What I See?”

Craciun la Miami. Nu, nu este vreo stire “senzationala” cu Borcea sau vreun episod din seria comediilor italiene. Pur si simplu a sosit Craciunul si la Miami, iar serial killer-ul nostru preferat este in antiteza cu spiritul sarbatorii, adica nefericit. In sfarsit are langa el o femei exact ca el, metodica si letala, capabila de a-si ucide victimele lasand foarte putine urme, si mai mult decat atat il intelege pe deplin si-l iubeste. In realitate nu suntem prea departe de Lila si Lumen, chiar daca in comparatie cu prima, Hannah este mai echilibrata (cel putin in aparenta); in comparatie cu a doua, domnisoara MacKey poate sa traiasca bine mersi cu propriul Pasager Intunecat sau acea latura obscura a personalitatii, acceptand fara jumatati de masura nevoia de sange a lui Dex, lucru care a dus-o direct pe masa infasurata in plastic chiar de la prima intalnire. Hannah este o criminala cu experienta, iar unul dintre lucrurile pe care vroiam scoase in evidenta sunt intrebarile lui Dexter privitoare la pericolul de a o avea alaturi, de a o integra in familie, de a o avea alaturi de Debra si Harrison. Aceste intrebari au venit tarziu, dar au venit, provocate de un incident.
Ma ofuscam intr-o recenzie anteriora legat de neconvingerea actoriceasca a personajului Hannah. Poate ca nu am gresit, dar nu luasem in calcul si faptul ca dulcea Hannah este o masca purtata in mod voit, folsita ca un avantaj. Pana la urma Hannah este ca si Dexter, din-afara pare o persoana linistita, pacifica si inofensiva, o femeie care incearca sa-si uite un trecut insangerat (doar ca al ei este cunoscut publicului larg). Asa ca intrebarea care a plutit in aer intreg sezonul este: poate sa aiba Dexter un viitor cu exact jumatatea sa? Pot doi serial-killer-i sa traiasca impreuna, fericiti pana la adanci batraneti?
Sper deosebire de Lila, Hannah nu este obsesionata de Dexter, nu este consumata de natura sa. De-alungul sezonului ea a ramasa aceasi, raportul cu Dexter este echilibrat in termeni emotivi (poate ca el un pic mai mult). Daca nu ar fi fost Debra, decisa sa o aresteze, poate ca relatia ei cu Dexter ar fi putut dura mult mai mult, dar cand apare o problema, un serial-killer fara Cod isi arata adevarata fata. Asa cum Dexter nu si-a facut prea multe scrupule cand l-a ucis pe tatal ei care ameninta relatia dintre cei doi, asa si Hannah incearca sa-si regleze conturile cu nestavilita Debra. Rezultatul? Debra ajunge in spital dupa un accident auto cauzat de o pana de somn.
Faptul ca in ultimele episoade s-a pus un accent crescand pe antidepresivele luate de catre Debra par a o scoate din calcul pe Hannah. Dar un fir de par blond gasit in masina facuta praf, plus informatia cum ca Debra se ducea sa obtina dovada concludenta a unui asasinat facut de Hannah inafara protectiei legale oferita de justitie, contribuiesc in mod decisiv la luarea unei hotarari. Dexter ii ofera Debrei o proba a otravirii lui Price de catre Hannah, iar blonda ajunge in arest. Mi-a placut, recunosc, motivul de fond – siguranta Debrei – a avut intaietate, dar oare a luat in calcul Dexter riscul tradarii unei femei care i-a citit ADN-ul pana la ultimul cromozom?
Hector Estrada. Nasterea Pasagerului Intunecat revine in forta. Ultimul de pe lista de bucate face parte din capcana LaGuertei intinsa Macelarului. Si in care Dexter cade cu o usurinta de neimaginat, doar daca luam in calcul expansiunea subiectului in topul prioritatilor doamnei capitan. Chiar daca antecedent capcanei Dexter indruma pasii investigatoarei catre o evidenta concluzie – plantarea de probe fictive la garajul fictivei barci a lui Doakes – LaGuerta nu se lasa si greseste incercand un conflict deschis cu Macelarul. Norocul (oare pentru a cata oara?) lui Dexter este ca agentul care il supraveghea pe Estrada il pierde din vedere pe acesta exact cand ii era lumea mai draga. Dupa zgomotul impuscaturii, o cheama pe LaGuerta, si deja e prea tarziu. Estrada a disparut, aruncandu-se in ocean, Macelarul nexam, dar lasandu-le pe tava cea mai evidenta dovada: drujba – si in functiune!
Ramane ultimul episod. Ramane de vazut cate intrebari isi vor afla raspunsul, dar si cate noi intrebari ne vor bantui pana la noul (ultimul) sezon.
In rest, dragii mei, enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu