sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Nikita – 3×07 “Intersection”

Alex: It’s awkward. I’m on a date with my best friend’s boyfriend, and her voice is in my head.

Si cand credeam ca “Nikita” nu ne mai poate surprinde…

Cu ce sa incep, cu visul de inceput, luptele, uciderea lui Anne (ma rugam sa o traga de cerceii din buze ca sa o doara), dezactivarea cipului ucigas sau cu finalul total neasteptat?
Daca “Supernatural” si-a castigat de-a lungul timpului prin calitatea sa titlul de SF-ului postului, “Nikita” cu siguranta este cel mai bun serial de actiune al CW-ului (nefiind chiar singurul, din spate venind si “Beauty and the Beast”, procedural, romanta si putin SF).
Prima parte a acestui sezon s-a terminat intr-o nota pozitiva privind activitatea Diviziei v3.0, adaugand pe lista buna doi agenti ‘rogue’, Owen si Cyrus, insa destul de urat pentru Sonya, Birkhoff, Sean, Ryan si Alex; Sonyei i-a fost reactivat cipul exploziv, Amanda amenintand-o cu moartea in caz ca nu primeste informatii noi la fiecare 2 ore; dupa episoade de cautarea a cartitei din Divizie, no.#1 nerd-Birkhoff afla de misiunea iubitei sale dar totdata si de faptul ca mai exista cineva in interior care o supravegheaza, cipul neputand fi scos fara ca tradatorul sa vada; deja de Alex stim ca durere de umar i-a “reactivat” dependenta de narcotice, efectele fiind observate de Michael; cat despre Ryan ce se poate spune…dupa 4-5 episoade le-a spus prietenilor sai ca oricand presedintele ii poate extermina, ingropandu-i de vii. Scenaristii au reusit sa nu devina obositori prin misiunile de vanatoare ale agentilor care nu au revenit la Divizie dupa moartea lui Percy, condimentandu-le cu razbunarea Amandei si revenirea amnezicului Owen.
Amanda traind ca Nikita din primul sezon, ascunzandu-se din casa in casa si ruinand misiunile agentiei pe baza informatiilor primite de la omul din interior, toate aceste elemente par a le uni si mai mult pe cele doua, insa sfarsitul episodului ne arata adevarata prioritate a Nikitei.
Revenire plina de actiune si suspans (personal nu am vazut niciun material promotional, astfel ca tot timpul m-am intrebat ce va urma), episodul debuteaza cu un cosmar de-al lui Birkhoff in care Nikita este prinsa intr-o capcana de-a Amandei si ucisa de aghiotantul Anne. Motivul pentru care s-a intamplat acest lucru, se datoreaza faptului ca nu a avut suficienta incredere in prietenii si colegii sai de a le spune de situatia Sonyei. Trezindu-se si dandu-si seama ca oricad misiunile pot lua aceasta turnura o urmareste pe Nikita pentru a-i spune intreg adevarul, pe un teren neutru, unde nu pot fi ascultati si spionati. De aici si pana a le spune celorlalti si a incepe o supraveghere ca la carte asupra tuturor IT-istilor din Divizie, nu este cale lunga, munca de echipa micsorand cercul cartitei #2 la patru persoane.
In paralel cu vanarea tradatorului, episodul se mai concentreaza si pe aparitia unui agent proscris, un agent misterios numit “Watchman”; nimeni nu il cunoaste, nu l-a vazut sau a luat contact cu el, acesta raportand direct Amandei sau lui Percy. Acum, Watchman este angajat de roscata razbunatoare pentru a-si supraveghea “obiectul muncii”, Nikita, Michael si Alex; de zile intregi, acestia se simt urmariti insa nimeni nu i-a atacat ajungand la impresia ca totul este psihologic datorat presiunii amenintarilor Amandei si a faptului ca Nikita a aflat ca toti prietenii sai sunt insemnati, ea fiind ultima pe lista neagra.
Punand la cale planul perfect pentru Amanda si obligandu-i oarecum pe Alex si pe Michael sa aiba o relatie pentru a fi supravegheati de Watchman si angajatoarea sa sa fie multumita, mergand la prima intalnire, cat timp Nikita il cauta prin club pe fotograful misterios, cei doi discuta de un nou program de dezintoxicare pentru Alex. Lucrurile merg conform planului, Watchman este capturat, iar Amanda este localizata; cu acestea bine puse la punct, Birkhoff ii strange pe cei patru suspecti dandu-le o noua sarcina care sa dureze peste patru ore, timp in care poate sa ii dezactiveze cipul Sonyei.
Fara hopuri deznodamantul nu ar fi atat de apreciat, astfel ca Alex nu ramane pe bara fara sa lupte, ea fiind cea care doboara tradatorul in timp ce Birkhoff este ocupat cu “simpla” procedura.
Urmarind-o pe Amanda si neputand actiona cat timp Sonya nu este in siguranta, toata misiunea se tranforma intr-o urmarire de proportii pe o autostrada populata, Anne dovedindu-si aptitudinile de mercenara, nemaiascultand ordinele sefei sale; o grenada sub masina celor doi agenti ai Diviziei se tranforma intr-o explozie urata in care Michael este prins neputand sa iasa in totalitate, Nikita nedorind si neconcepand sa il lase sa moara ia o decizie grea pentru amandoi.
In timp ce Mike se zbate pentru a se salva, Nikita are lupta mult asteptata cu Anne, din care blonda piercing-uita nu iese deloc bine fiind ucisa cu propriul cutit, iar Amanda este lasata in viata, surprinsa de faptul ca in loc sa o urmareasca, fosta sa eleva si actualul motiv al razbunarii se duce sa isi saleze logodnicul.
Ce se va intampla mai departe, ce miscare va mai face Amanda in sahul razbunarii si cum se va tranforma Michael, ramane sa aflam incepand cu episodul viitor, 3×08 “Aftermath”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu