duminică, 20 ianuarie 2013

The Mentalist – 5×12 “Little Red Corvette”

Tu-ți vaza mă-tii, Volker! (a.k.a. Lisbon Dezlănțuită)
Hai să încep cu o glumă. Ştiţi ce mănâncă Cho la prânz? Evident, Chorbă. :lol:
Am vrut să încălzesc atmosfera fiindcă sunt puţin trist. Cum spune şi Darius, m-au lucrat scenariştii de la The Mentalist. Teoria mea cu Volker = Red John s-a dus pe plută. Era de aşteptat, la cum a decurs episodul 11, deci îmi admit înfrângerea şi recunosc că mi-am greşit teoria.

Lucrez la una nouă, şi mă ajut puţin de informaţiile de aici: whoisredjohn.com. Probabil mulţi dintre voi cunosc deja site-ul, dar uite că eu habar n-aveam de existenţa lui până acum câteva zile, când mi l-a recomandat o prietenă foarte apropiată care urmăreşte şi ea serialul. Am analizat atent multe din teoriile alea, şi pe lângă faptul că cele fondate pe dovezi sunt foarte interesante, cele absurde sunt incredibil de amuzante prin prisma explicaţiilor oferite şi a ceea ce relatează autorii că i-a dus spre concluzia pe care o susţin. Dacă nu reuşiţi să aflaţi cine-i Red John, măcar veţi avea satisfacţia unei porţii bune de râs.
Relativ la episod, a constituit, evident, finalul Trilogiei Volker şi a tot ce a implicat ea. A reprezentat, însă, şi punctul de plecare pentru noi story arc-uri, ca de exemplu problema cu Ardiles şi viitorul lui Lisbon, acum că a început să aplice metoda Jane asupra judecătorilor pentru a fi mai convingătoare.
Volker e un individ malefic, bolnav mintal şi obsedat de ucidere, mai precis de „spectacolul” oferit de aceasta. Este atât de bolnav, încât nu s-ar da în lături de la uciderea unui copil, dacă împrejurările i-o cer. Ar fi putut fi Red John, şi în primul episod din „Trilogie” chiar mi-a dat senzaţia asta, dar până la urmă s-a dovedit că n-avea chiar toate capacităţile şi abilităţile de care a dat dovadă aşa-zisul Arjay (cum îmi plăcea mie să-i zic, în ipoteza că Red John ar fi un hindus nebun :P ).
Cel mai important aspect din cursul evenimentelor, aspect care a afectat decisiv mentalul lui Volker şi l-a făcut să-şi piardă cumpătul şi să recurgă la tot felul de acţiuni care i-au generat arestarea, a fost schimbul scurt de replici dintre el şi Jane, în birourile CBI. A fost oarecum unilateral, întrucât mai mult Jane a vorbit, dar a reuşit să-l facă pe Volker să se îndoiască şi mai mult de abilităţile lui. Fondul era deja acolo, exista o oarecare temere a lui Volker, pe care Jane a citit-o şi a exploatat-o cum ştia el mai bine. Şi metoda a dat roade.
Lisbon: Hai Jane mai repede, să-l prindem!
Jane: Nu mă cheamă Jean.
A fost diferit de Modus Operandi-ul lui Jane obişnuit, care recurgea la tot felul de înscenări ca să scoată în evidenţă personajul negativ. Jane a realizat că Volker nu poate fi păcălit, dar, ca orice om, trebuia să aibă un punct sensibil (în afară de Nate şi Eliot din Leverage, care n-aveau :P– cunoscătorii ştiu despre ce vorbesc). A fost interesant întrucât a reprezentat o metodă de manipulare pe termen lung, mascată extraordinar în spatele unui discurs care părea că vrea doar să impresioneze infractorul (pe Volker).
Dar n-a fost ceva de genul: „Băi, Poliţia Română lucrează şi-o să te prindă foarte repede.” A fost mai degrabă gen „Băi, Poliţia Română ştie că te temi. Poliţia Română aşteaptă să faci o greşeală, după care o să te taxeze.” Şi, evident, contribabilul, în teama lui că va face o greşeală, obsedat fiind să nu facă una, ajunge inevitabil s-o facă, aşa cum bine zice proverbul „De ce ţi-e frică nu scapi.”
Lisbon s-a purtat şi ea diferit de data asta. A şantajat un procuror (asta e Ardilles, nu?) şi a păcălit cu mare stil un judecător (foarte tare faza, absolut genială, bravo Lisbon!). Dacă păcălirea judecătorului s-ar putea să se piardă în vârtejul istoric al evenimentelor, dat fiind că s-a dovedit ulterior că chiar avea dreptate legat de Volker, partea cu Ardilles s-ar putea s-o bântuie o perioadă. Nu ştim exact despre ce e vorba, dar Ardilles e un personaj interesant,despre care, sincer vorbind, nu cunoaştem prea multe. Cazul problematic de care acesta nu vrea să se afle s-ar putea să ofere un nou story-arc, sau chiar să fie legat în vreun fel de cel general, cu Red John. De Volker clar n-are cum să fie legat, fiindcă s-ar fi menţionat.
Te-am prins, nenorocitule! Ia, ia d-aici niște infecție cu plumb!
Volker e arestat, dar nu pierdut. Ar putea să reapară la un moment dat, să evadeze sau să moară în condiţii suspecte în celulă, cu un smiley roşu pe perete. E incert momentan, dar posibilităţile există şi sunt deschise, întrucât personajul nu e mort, şi Lisbon mai are şi ea nevoie din când în când de un Nemesis din ăsta de talia lui Volker.
Sau ar putea să creeze un subplot cu Nemesis-ul lui Cho, un chinez care râde tot timpul şi-l calcă pe nervi. :) ) Nume de cod: Red Wang (scuzaţi expresia).
În altă ordine de idei, finalul, deşi brusc, a fost foarte bine construit din punct de vedere al scenei, cu Jane aducând copilul acasă şi mama lui bucurându-se că-l revede în viaţă şi sănătos.
Aştept cu interes episodul următor, care din câte am văzut pe tv.com ar veni pe 27 (adică 28 la noi). Se profilează nişte săptămâni interesante, cu Spartacus revenind cu ultimul sezon. Abia aştept!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu