sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Shameless US – 3×01 “El Gran Cañon”

Nu trageti! Sunt eu, Frank Gallagher!
Un nou sezon din Shameless este mereu un motiv de bucurie. E greu de explicat de ce gasesc interesante “dezastrele frumoase” ale familiei Gallagher. Acese personaje sunt puse constant la incercare, dar ele se descurca, in ciuda sortii si a asteptarilor.
Urmarind formula vechilor sezoane Shameless face un scurt salt in timp, spre un alt anotimp de data asta(primavara spre vara). Pe aceeasi formula urmatorul sezon va face probabil parte din colectia toamna-iarna.
Imi place ca fiecare sezon nou incepe cu o scurta recapitulare a celui precedent, ca sa-si mai aduca aminte si telespectatorii cu goluri de memorie in ce patanii s-au bagat Gallagherii data trecuta. Vorbind de goluri de memorie, Frank se pare ca sufera de asa ceva, neputand sa-si aduca aminte de ce este in Mexic, sau ce a facut intre Craciun si Paste. Incercarile lui de a iesi din patria fasolii si a reintra pe taramul oamenilor liberi sunt amuzante pentru ca fiecare esueaza lamentabil pana ce apare posibilitatea de a actiona drept caraus de droguri. Se pare ca Frank e cel mai incapator caraus din istorie, reusind sa inghesuie nu mai putin de 18(+1) pachete de cocaina pe putul de evacuare. Banuiesc ca asa ceva e imposibil si cred ca probabil oricine ar incerca asa ceva ar muri. Dar Frank nu e oricine, el este El Grand Canon. Restul e cancan.
Laser, frate!
In Chicago, Fiona pierde o slujba de rahat(la propriu), iar Steve/Jimmy a devenit un fel de housewife, avand grija de intreg clanul. Trecutul il prinde insa din urma, trezindu-se ca interlopii brazilieni il cauta cu tot respectul la poarta. Foarte sadic s-a dovedit a fi socrul lui Jimmy, omorandu-l pe iubitul Stefaniei, pentru ca apoi sa-l taie in bucati. Imi pare rau pentru saracul Jimmy ca a intrat in situatia asta, dar sunt curios sa vad cum o sa iasa din rahat. Pentru ca sigur va incerca.
Lip, geniul familiei, nu rateaza nici o ocazie sa intre in belele. Desi nu ar vrea sa recunoasca asta, Lip a mostenit cateva trasaturi proaste de la tatal sau. Nu aveam nici cea mai mica idee de ce ar fura el un laser de la universitate si a fost foarte greu sa-mi dau seama. Nu a furat laserul pentru a castiga concursul ala de battlebots, ci a facut-o pentru ca poate. Sau mai degraba pentru ca nu crede ca l-ar putea obtine astfel. Datorita mediului in care a crescut, Lip nu are incredere suficienta in oameni, crede ca toti vor sa-l pacaleasca sau sa profite de inteligenta lui. De aia nu vrea sa se duca la facultate, invocand scuza ca familia nu s-ar descurca fara el.
Din toata familia Gallagher doar Debbie pare sa resimta lipsa lui Frank. In ciuda cumulului sau de defecte, Frank e tatal lui Debbie, iar ea il iubeste neconditionat, inchinandu-i un altar la care se roaga in fiecare seara pentru binele lui. Celelalte personaje par sa fie imune la sarmul lui, pentru ca au fost dezamagite de atatea ori de Frank. Interesanta a fost scena cinei in care Frank a fost bagat in seama doar pentru o secunda de fiecare membru al familiei, pentru ca apoi fiecare sa se intoarca la treburile lui. Privirea lui Frank emana in acelasi timp nostalgie, furie si bucurie.
Frank contempland la ce a fost inainte: oul sau gaina?
Sheila si Jody nu au avut un aport important la episod, dar banuiesc ca situatia se va shimba pe parcursul sezonului. V si Kev au fost poate la fel de neinsemnati, dar au oferit niste momente amuzante cu ideea lor de punere in scena a unor momente istorice pentru a face bani din videochat. Trebuie sa aiba si viitorul lor copil un fond pentru colegiu, nu-i asa?
Pot sa zic ca episodul asta i-a apartinut lui Frank. Nu-mi place de el, dar situatiile pe care le creeaza si modul in care trece prin viata sunt de-a dreptul incredibile. Si extrem de dureroase. Si hilare! Asa ca jos palaria pentru William Macy!
Din ce am vazut se anunta un sezon interesant si cred ca ma voi distra scriind recenziile la Shameless. Sper sa o faceti si voi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu