luni, 24 decembrie 2012

Pe scurt despre… Babylon 5

Pe la 1250 populatia estimata a Pamantului era de vreo 400 de milioane de suflete, iar cel de-al noualea Ludovic era capturat de catre egipteni, asa sfarsindu-se cea de-a saptea cruciada. Alte evenimente notabile eu nu stiu, iar acum unii dintre voi cei care ati citit aceste randuri pot crede ca “asta” (adica eu) a gresit site-ul. :-)
Ei bine, nu va grabiti. In acelasi an undeva in univers avea loc o batalie majora intre bine si rau. De partea binelui se aflau First Ones si minbarii. De partea raului se aflau umbrele. Acestea din urma au fost infrante, intrand intr-un fel de hibernare si lasandu-si navele ascunse pe diferite lumi. Dupa aceasta inclestare galactica cei mai multi dintre First Ones au parasit universul cunoscut. Au mai ramas doar cativa dintre ei, vorlonii de exemplu, plus “adolescentii” minbari si “prescolarii” de genul lui Ludovic al noualea aflat in captivitate.
Anii au trecut, minbarii au ajuns la maturitate, iar copiii de care pomeneam mai sus au ajuns la adolescenta. Dupa vreo 900 de ani, deci cam prin 2150, adolescentii incep sa ia viteza, sa plece de acasa si sa-si dea intalniri. Centaurii, tot niste adolescenti (dar mai mari asa), fac cunostinta cu pamantenii si incheie ei niste acorduri comerciale, faza notabila fiind ca centaurii le pun la dispozitie pamantenilor tehnologia “portilor de salt” ceea ce da un impuls remarcabil acestora, incepand ei astfel sa exploreze spatiul, sa colonizeze sistemul solar si sa devina, in opinia lor, o insemnata putere in galaxie.
Daca ne luam dupa faptul ca in 2158 Earth Dome a fost construit in Geneva, aceasta devenind capitala Earth Alliance, si daca adaugam ceea ce sufletul si creatorul serialului, Michael J. Straczynski, a scris in 1994, anume ca “Earth Alliance has about 14 worlds/colonies in 12 different solar systems”, s-ar putea ca statistic macar Pamantul sa fie o putere insemnata.
Insa acelasi Michael Straczynski ne reaminteste imediat ca mai existau in acel univers si minbarii. Iar pamantenii, extinzandu-se ei in toate partile si incercand sa-si mareasca sfera de influenta, iau decizia de a trimite o expeditie militara a EarthForce pentru a afla tot ce se poate despre minbari care, va reamintesc, erau “maturi” si nu “adolescenti”.
Astfel ca in anul de gratie 2242 crucisatorul “rotativ” pamantesc se intalneste cu un alt crucisator, minbari de data asta. Am spus “rotativ” nu pentru a da serialului o nota negativa, ci pentru a da pamantenilor aceasta nota care cumva, in opinia mea bineinteles, e nota dominanta a serialului. Ca sa ma folosesc de un exemplu la ordinea zilei dar pastrand diferenta de genuri, Babylon 5 este un fel de Last Resort. In Star Trek, Pamantul este miezul a ceea ce inseamna Federatia Planetelor Unite(va mai amintiti sper de soarta pilotului; cerebral + “martianul” Spock + o femeie secund = nedifuzare + cu super mega noroc rescriere). In Stargate, Pamantul nu este nimic la inceput, doar o alta planeta, insa devine pe parcurs forta ce tine la un loc si conduce o vasta coalitie. Nu mai zic ca este mostenitorul de jure al asgarzilor, de facto al lantienilor si a tot ce inseamna ei. In Battlestar Galactica nu exista alte rase sau alti umanoizi in afara de cei care au creat cylonii. In Andromeda…e complicat, pacat de ea. :-) In Babylon 5 insa, Pamantul si pamantenii sunt in categoria “si altii”.
Astfel incat pamantenii, ca sa ne intoarcem la subiect, desi li se parea lor ca ajunsesera la acel nivel la care, cum se spune in istorie despre imperii, regate si civilizatii disparute, nu-si mai ajung lor insisi, aveau inca nevoie de parti care se rotesc pentru a rezolva problema gravitatiei pe navele lor. Arrogance and stupidity aveau insa cat cuprinde.
Si cum shit happens, crucisatorul pamantesc interpreteaza gresit ideea ca salutul, respectul si deschiderea minbari se traduce prin faptul ca navele lor aveau tuburile armelor deschise. Astfel incat se apuca sa traga ca chiorii, omorandu-l pe liderul acestora, Dukhat, si facandu-i astfel pe minbarii scandalizati sa porneasca un razboi nemilos impotriva Pamantului.

Un razboi pe care, in ciuda rezistentei depuse, Earth Alliance il pierde cu brio pe parcursul a sase ani, nereusind sa distruga absolut nici o nava minbari intr-o confruntare deschisa. Si astfel ajung acestia pe orbita Pamantului, hotarati sa extermine rasa umana. Insa cu putin timp inainte sa faca asta, intr-un mod inexplicabil la prima vedere, minbarii se predau.

La un an dupa sfarsitul razboiului, pamantenii inca socati de “aventura” prin care trecusera si neavand absolut nici o idee despre motivul ce-i facuse pe minbari sa se predea, iau hotararea sa construiasca o statie spatiala tocmai pentru a exista un loc unde eventualele dispute sa se transeze in mod pasnic si astfel sa se evite alte razboaie bazate din neintelegere. Hotararea odata luata este insa dusa mai greu la indeplinire, primele patru statii construite neavand o soarta prea buna. Abia cea de-a cincea statie Babylon devine operationala in anul 2256 si cam la acest moment “incepe” serialul iar noi facem cunostinta cu eroii acestuia.
Deci asta este Babylon 5, un “tub” lung de 5 mile, ce adaposteste ambasadorii a cinci rase importante(pamantenii, minbarii, vorlonii, centaurii, si narnii), plus altii mai putin importanti. Plus alte cateva sute de mii de suflete venite acolo cu treaba sau aiurea. Pe scurt, un fel de ONU al secolului 23.
Cam in acelasi timp insa o nava de cercetare de pe Pamant ajunge pe o planeta aparent nelocuita numita Z’ha’dum. Shit happens again. Caci apucandu-se ei sa cerceteze pe acolo fac ce fac si reusesc sa-i trezeasca pe locuitorii acesteia. Care locuitori sunt chiar umbrele intrate in adormire cu mult timp in urma, cei care pierdusera razboiul. Odata trezite umbrele se apuca de ceea ce stiu ele mai bine, incep sa-si reconstruiasca fortele in liniste pentru inevitabila revansa.
Insa in timp ce-si recupereaza navele parasite pe diferite planete ale galaxiei(una aflandu-se chiar pe Marte) umbrele se apuca sa bage zazanie intre adolescenti. Dar o fac de la distanta deocamdata, pastrand discretia. Ii ajuta pe centauri in razboiul ce acestia il pornesc(din nou) impotriva narnilor. Ba ii ajuta sa se extinda, atacandu-i si pe altii. Singurii cu care centaurii par a nu avea nimic de impartit sunt pamantenii, asa incat incheie un tratat cu acestia obtinand astfel neamestecul lor.
Doar ca pe lumea aia mai existau vorlonii si minbarii. Care intelepti si maturi cum ii stim taceau dar mai si faceau. Nave si altele. Asa iau nastere Rangerii, o armata a luminii aflata sub conducerea unei minbari si a unui om, omul nefiind altul decat comandantul statiei Babylon 5.
Deja umbrele ataca in mod deschis, nu se mai ascund, iar lucrurile merg tot mai prost, navele lor fiind imposibil de distrus pana se observa faptul ca telepatii le pot bulversa pilotii. Caci pe vremea aceea existau telepati, au o intreaga istorie in spatele lor, iar telepatii de pe Pamant au chiar si o organizatie “a lor”, Psi Corps, din care cu onoare face parte si Chekov Pavel Andreievich. Pardon, Walter Koenig il interpreteaza pe Alfred Bester aici. :-)
Cert este ca alianta nou formata de narni, minbari, cativa pamanteni, rangeri, si altii reuseste sa castige o batalie impotriva umbrelor folosind telepati, insa pentru fiecare nava a umbrelor distrusa baietii buni pierd doua. Iar Sheridan, comandantul statiei Babylon 5, merge pe lumea lor, Z’ha’dum, si le arunca in aer orasul facandu-le pe acestea sa bata in retragere.
Dupa care se asterne linistea. O liniste apasatoare ce este spulberata de “oportunitatea” pe care o zaresc la orizont vorlonii, aceea de a distruge umbrele odata pentru totdeauna. Si fac asta intr-un mod crunt, distrugand orice planeta pe care se gaseste o cat de mica urma a umbrelor. Ei erau inteleptii. ;-)
Bineinteles ca vazand asta umbrele fac acelasi lucru cu planetele care-i ajuta pe vorloni. Si uite asa se poarta un razboi necrutator prin intermediul altora, caci vorlonii si umbrele evita sa se intalneasca intr-o batalie decisiva. Ca sa scurtam, alianta este pusa in fata unei alegeri dificile: ori alege evolutia prin haos si membrii ei devin adeptii umbrelor, ori alege evolutia prin ordine iar membrii ei devin adeptii vorlonilor. Grea alegere, ce este respinsa pana la urma, alianta alegand cea de-a treia cale, respingandu-i astfel si pe unii si pe altii si invitandu-i sa paraseasca universul cunoscut.
In sfarsit, victory is ours o sa ziceti unii dintre voi. Ei bine nu chiar, caci daca ati uitat cumva pe undeva prin galaxie se afla si Pamantul. Iar pamantenii, ca si aliatii lor centaurii, nu luasera parte la inclestarea ce tocmai se incheiase. De ce ?
Deoarece pe la sfarsitul lui 2258 presedintele Earth Alliance moare pe cand nava lui, Earth Force 1, explodeaza. Iar de aici pornesc o gramada de lucruri, se infiinteaza tot felul de organizatii “gestapoviste”, Psi Corp isi face propriul joc, politica oficiala este “pro Pamant si contra alienilor”, oamenii obisnuiti incep sa fie arestati daca critica guvernul,
se instaureaza legea martiala, iar armata trage asupra civililor. Astfel ca incepe un razboi civil de toata frumusetea, oameni versus oameni, EarthForce versus EarthForce.

Ii mai avem si pe centauri, carora in timpul razboiului tocmai le trecuse glontul pe la ureche deoarece erau aliati cu umbrele iar vorlonii aveau de gand sa-i distruga. Reusesc sa scape in ultima clipa, atacand umbrele si scapand de ele. Insa desi acestea plecasera din universul cunoscut mai ramasesera prin preajma tot felul de aliati ai acestora, unii dintre acestia reusind sa preia controlul conducerii centauri lucru ce duce in cele din urma la un alt razboi, de data asta avand consecinte devastatoare pentru centauri.
Iar cand toate acestea se termina s-ar putea sa credeti ca de data asta chiar o sa fie bine. Din pacate da, se termina de tot, deoarece Michael Straczinsky desi ne pregatea pentru Razboiul Telepatilor planificat la un moment dat sa aiba loc in Babylon Crusade n-a mai putut sa dea liber planurilor sale.
Am ales pentru Babylon 5 o descriere mai mult “istorica”, cronologica. Am dat planul general iar personajele vi le las voua sa le descoperiti. Deasemenea sa gasiti motivul pentru care minbarii au ales sa se predea in timpul razboiului cu oamenii. Insa cum in fiecare serial se intampla sa am cate un personaj preferat, aici trebuie sa va spun ca locul intai din punctul meu de vedere il ocupa amabasadorul Centauri, Excelenta Sa Londo Mollari.
Rar am vazut un personaj atat de jovial, de plin de viata, dar atat de trist in acelasi timp.
Este intruchiparea zicalei “cum iti asterni asa dormi”. Interpretat extraordinar de Peter Jurasik. Secondat indeaproape de adjunctul sau, Vir Cotto. Pe restul, Sheridan, Sinclair, Delenn, Ivanova, Garibaldi, Bester, G’kar si multi altii vi-i las voua.
Asa cum fiecare serial are fani, asa si Babylon 5 are fanii sai. Care nu sunt atat de multi precum au alte francize SF dar sunt devotati. Nu sunt atat de multi probabil din cauza “sindromului” Last Resort despre care am vorbit mai sus. Amatorii de technobabble n-o sa intalneasca in Babylon 5 nimic de genul asta. Dupa cum poate ati tras deja concluzia, omenirea n-are nimic superior in atitudine fata de zilele noastre (vezi de exemplu Passing Through Gethsemane). Ok, are crucisatoare si porti de salt dar face aceleasi greseli pe care le facem si noi astazi, sau pe care le-am facut ieri. Din punctul asta de vedere nu e nimic SF, nu exista nici o evolutie. Insa devotamentul fanilor Babylon 5 vine probabil si din faptul ca serialul este “lucrat” cu atentie. Vezi in primul sezon ceva, ori in al doilea, iar in al treilea sezon, al patrulea sezon sau in al cincilea primesti raspuns. Un raspuns care aproape te uimeste prin felul in care se leaga de episoadele anterioare. Cei care au lucrat la el nu s-au incurcat cu “ii dam drumul asa si vedem noi pe parcurs ce facem, cum mai legam lucrurile”. Au stiut de la inceput ce fac si la ce se inhama, cel putin asta este impresia mea.
Nu in ultimul rand va mai spun ca exista si cateva filme ce si-au tras seva din proiectul Babylon 5. The Gathering, In The Beginning, Thirdspace, A Call To Arms si The River Of Souls. Au mai existat diferite proiecte legate de Babylon 5, To Live And Die In Starlight sau The Memory Of Shadows, dar despre care nu stiu foarte multe, avand cred aceeasi soarta ca si Crusade(13 episoade, rating mic, rescrieri si diferente de opinie intre TNT si Straczinsky pe tema new uniforms, more sex, more action). Si spre rusinea mea am aflat cu aceasta ocazie ca mai exista ceva legat de Babylon 5, The Lost Tales, ce mi-a scapat cu desavarsire.
Acestea fiind zise va doresc Sarbatori Fericite si va invit sa (re)vedeti acest serial, mai ales daca in aceasta prelungita pana de seriale sf bune simtiti nevoia de asa ceva. Nu stiu daca Babylon 5 intra in acel faimos stick “must have” la care faceau referire Doctorul si Indru candva pe aici dar pe seceta asta este absolut binevenit.
Iar la final as dori sa va adresez o intrebare. Bineinteles doar pentru unii dintre voi. Ati auzit cumva de SciFi Team ? Remember anyone ? Crocodilu ? Nenea Hartia ? Lupuio ? Smotocel ? Altii ? Daca ati auzit foarte bine. Daca nu ati auzit, foarte rau caci probabil nici n-o sa mai aveti ocazia sa auziti de ei. Totusi si intr-un caz si in altul nu uitati sa le multumiti. In gand de aceasta data, pentru ca altfel nu mai aveti unde s-o faceti si din ce in ce mai putini le tin locul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu