“My only real plan is to be a good person again.” - Nicholas Brody.
“You really want to help veterans? You take out everybody in this room here.” - Nicholas Brody.
Ambivalenţa descrie cel mai bine acest serial şi personajele sale principale, manifestându-se printr-o incertitudine permanentă, prin posibilitatea ca orice replică, gest sau acţiune să poată fi interpretate într-un fel sau altul şi prin existenţa unor sentimente contradictorii provenite în acelaşi timp din adâncul inimii, dar şi din tenebrele minţii umane.
Este şi cazul acestui ultim episod, în care Brody şi Carrie sunt puşi în faţa unor alegeri care le vor schimba viaţa definitiv, iar prima parte este centrată tocmai pe acest lucru. Brody decide să renunţe complet la familie, cedându-i ştafeta unui Mike care îşi vede în sfârşit visul devenit realitate. Un alt pas uriaş pe care îl face Brody este recunoaşterea în faţa Danei a faptelor pe care aceasta le bănuia deja, într-o scenă asemănătoare cu cea din primul sezon. Tot de trecut se leagă şi escapada la cabană alături de Carrie, acolo unde sunt reafirmate promisiuni ale unui viitor fericit, în care Brody pare să creadă cu adevărat. Însă în acelaşi timp trecutul îşi cere tributul, căci rugăciunea de pe malul lacului are rolul de a ne reaminti că Brody a devenit musulman!
Ceva mai complicate sunt lucrurile pentru Carrie, aflată în postura de a alege între o carieră cu perspective frumoase şi o viaţă alături bărbatul de care s-a îndrăgostit în ciuda oricăror argumente logice. Este vorba de aceeaşi ambivalenţă, foarte bine ilustrată de replica lui Saul: “you’re the smartest and the dumbest fucking person I’ve ever known”!
Tot cu o decizie dificilă se confruntă şi Quinn: dacă să-l ucidă sau nu pe Brody, dacă să urmeze ordinele sau să-şi asculte propria conştiinţă. Argumentele care îl fac să renunţe la execuţia lui Brody sunt logice, însă şi hotărârea lui Estes de a nu onora înţelegerea cu un terorist pare la fel de validă, având în vedere poziţia sa în cadrul CIA-ului. Să fi fost totuşi altele motivele pentru care Quinn a devenit brusc avocatul lui Brody, iar apoi a dispărut complet din peisaj? Revin la el ceva mai încolo.
.
.
Aşa cum anticipam, finalul de sezon trebuia să aducă ceva spectaculos, iar aşteptările nu mi-au fost deloc înşelate. Merită toate felicitările cei care au scris episodul, căci scena atentatului a apărut practic din nimic, escaladarea situaţiei având loc în numai câteva secunde! Prima parte a episodului a avut menirea de a ne adormi vigilenţa, exact la fel cum Abu Nazir i-a determinat pe americani să lase garda jos şi să se bucure prea devreme de o victorie obţinută cu mult prea mare uşurinţă!
Prezentarea exploziei în paralel cu momentul în care Nazir se scufundă în ocean ca o fantomă, este modalitatea prin care ni se confirmă teroria acelui plan pe termen lung, enunţată de altfel şi de Brody. Dacă în cazul uciderii lui Walden, pentru Nazir a contat în primul rând răzbunarea morţii lui Issa, acest atentat a avut două scopuri. Unul este de imagine, de reafirmare a forţei Al Qaeda, iar celălalt este strategic şi mult mai pragmatic, căci practic a fost aproape anihilată structura centrală a CIA-ului! Am numărat în acel hangar în jur de 300 de victime, care se presupune că erau în cea mai mare parte angajaţi de la vârful agenţiei, dacă avem în vedere că Saul a rămas ofiţerul cu cel mai înalt rang de la faţa locului!
.
.
În mod absolut normal, nu ni se oferă răspunsuri concrete cu privire la implicarea lui Brody în atentat. Este însă destul de clar că în momentele ce au urmat exploziei a dispărut acel Brody care ceva mai devreme îşi accepta cu resemnare destinul, lăsându-i locul unui Brody panicat, cu privirea debusolată, dispus să spună şi să facă orice pentru a-şi salva pielea! De aici încolo se construiesc două teorii:
1. Brody este nevinovat şi a fost implicat fără ştiinţa sa, fiind folosit drept ţap ispăşitor. În acest caz au sens câteva aspecte: declaraţia sa că vrea să redevină o persoană bună, dorinţa de a nu-şi mai răni familia, perspectiva unui nou început cu Carrie. De asemenea, nu s-ar încadra în principiile sale uciderea unor oameni nevinovaţi, cum ar fi soţia şi copilul lui Walden. Doar că într-un plan atât de bine pus la punct, în care capturarea echipei lui Nazir, uciderea lui Walden şi moartea lui Nazir au fost simple etape, nu putea fi lăsat la întâmplare un detaliu atât de important precum ţinerea în viaţă a lui Brody, de care era nevoie pentru a intra în incinta agenţiei cu maşina plină de explozibil. Asta înseamnă că decizia lui Quinn de a nu-l ucide pe Brody a avut la bază motive mult mai pragmatice, ceea ce-l face candidatul principal pentru rolul de bad guy! Ultimul şi cel mai spectaculos element în sprijinul lui Brody este însă reapariţia înregistrării cu el, o mişcare fenomenală din partea scenariştilor, care răstoarnă încă o dată situaţia în perspectiva sezonului trei!
2. Brody a făcut parte în mod conştient şi voluntar din planul lui Abu Nazir. În acest caz se explică omiterea relatării complete a acelei întâlniri cu Nazir, expresia feţei sale cu câteva clipe înaintea exploziei, tentativele disperate de a o convinge pe Carrie că nu e vinovat sau acea replică rostită la stângerea de fonduri din episodul doi, cu care am început această recenzie! Dacă Brody a fost implicat în atac, este foarte grav ceea ce se petrece în mintea sa, mă refer din nou la disponibilitatea de a ucide fără remuşcări oameni nevinovaţi, ca să nu mai vorbim de posibila ucidere a lui Carrie! În acest caz, este posibil ca Brody să fi anticipat că va muri şi el, de aici şi punerea în ordine a vieţii sale de familie. Doar oportunitatea nesperată de a scăpa încă o dată basma curată este cea care îl face să aplice planul B şi să profite încă o dată de sentimentele lui Carrie, cea care este dispusă la orice pentru el.
Fiecare dintre noi poate alege să creadă în oricare dintre scenarii, este ceea ce face acest serial atât de atractiv. Eu unul aş prefera varianta a doua, pentru un sezon trei măcar la fel de dramatic!
.
.
Încheierea poveştii lui Nazir şi dispariţia lui Brody lasă deschise suficiente oportunităţi pentru continuarea serialului într-o altă cheie. Sezonul trei îl va găsi probabil pe Saul într-o poziţie de vârf în CIA, iar pe Carrie încercând să-i cureţe numele lui Brody. Cei doi au opinii diferite cu privire la Brody, astfel că va fi nevoie de o discuţie lămuritoare în care Carrie să-şi explice în primul rând absenţa, iar Saul este un tip echilibrat şi probabil va accepta posibilitatea ca Brody să fie nevinovat.
Noua direcţie a serialului ţine însă foarte mult de modul în care va fi gândit mai departe personajul lui Brody şi de cum va continua relaţia sa cu Carrie, pentru că adevărul este că firul central al primelor două sezoane a fost chiar dinamica acestei relaţii. Chimia dintre cei doi şi prestaţiile stelare ale lui Damian Lewis şi Claire Danes mă determină să cred că şi pentru sezonul următor se va găsi o modalitate originală de a-i aduce pe cei doi împreună, iar dacă următoarele 12 episoade se vor ridica măcar la acelaşi nivel cu ceea ce am văzut până acum, putem să ne declarăm mai mult decât mulţumiţi!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu