vineri, 15 februarie 2013

Pretty Little Liars – 3×19 “What Becomes of the Broken-Hearted”


Amenintarile continua, intrigile se complica, iar cuvantul cheie pentru 3×19 este„dezamagire”. Sau ar fi mai potrivit „tradare”?
Dupa 20 de minute credeam ca acesta va fi unul din episodele de umplutra, sau cum imi place mie sa le numesc la Pretty Little Liars, episoade in care se tes intrigile; insa, se pare ca pana la urma nu a fost asa, deoarece ultimele minute ne-au aratat serialul dezaxat la care ne uitam, in care personajele isi pot pierde viata oricand, lucruri rele intamplandu-se si totul tinand de supravietuire si de felul in care reusesc sa faca fata evenimentelor. Cine este rau, cine este bun, cu siguranta nu mai putem incadra pe nimeni in aceaste categorii clar definite, cu toti aflandu-se in zonele gri – nici chiar micutele si frumoasele noastre nu mai sunt de multa vreme nevinovate, bulgarele minciunilor pe care si l-au creat putand sa provoace o adevarata avalansa. In privinta celor doua cuvinte-cheie pentru acest episod, cred ca fiecare ar fi potrivit pentru cate o jumatate din 3×19.
What Becomes of the Broken Hearted”? Titlul este potrivit pentru dezamagirile de care am avut parte inca o saptamana, nereferindu-se neaparat la starea lui Spencer. Bineinteles ca aceasta continua cu compotramentul sau haotic, cu indepartarea de toti cei care tin la ea, crizele de nervi putand sa o catalogheze cu usurinta drept noua nebuna din Rosewood. Iesiri nervoase in fata lui Jason, jocul pe dezbracate cu Andrew, flirtul cu Wren si bataia data Monei sunt elementele care ii contureaza suferinta cauzata de Toby si de afiliera sa la grupul A, comportamentul sau aratand ca este inca pe marginea prapastiei, singurul lucru care inca o tine departe de o adevarata cadere fiind personalitatea sa puternica. Toata aceasta noua Spence incepe sa imi dea de banuit ca totul poate fi doar un joc in fata Monei si a celorlalte marionete care o observa, pentru a putea ca in final sa ii dea lovitura finala, sfarsitul sezonului putand fi un sah-mat pentru fete si nu inca o data pentru A. Hastings a fost mereu inteligenta si a avut cele mai bune strategii de a-i intinde capcane luiAnonimului, deseori judecand pe termen lung, rezultatele venind la fel, motiv pentru care toata aceasta expunere a sa poate fi un bluf sau o momeala pentru cei ce doresc sa le faca rau. Cu Spencer la pamant, tradata si fara prieteni, nu ar mai fi o tinta atat de importanta, considerand-o deja invinsa, insa ca Pasarea Phoenix, renascand si aratand cu adevarat ce poate face o Hastings. O teorie buna ce intareste faptul ca acesta nu este sfarsitul personajului lui Spencer, aratandu-ne treptat ca si fetele pot prelua controlul in aceasta nebunie, netrebuind sa fie doar niste sclave in jocul lui A asteptand urmatoarea mutare a sa, urmatoarea amenintare si urmatoarea persoana ranita. Din ce am vazut pana acum, Mona se declara mai mult decat invingatoare in ce o priveste pe rivala sa, iar amenintarile lui A conchid faptul ca aceasta i-a pierdut pe cei din jurul sau. Bine jucat din partea ei daca intr-adevar este un bluf, insa papusarul se pare ca nu se joaca si decide sa faca o mutare decisiva si irevocabila, incercand sa se hotarasca pe cine din cele patru sa o scoata definitv din joc.
Cat timp Spencer joaca trivia pe dezbracate cu Andrew (care se dovedeste si el destul de hot, nefiind doar un tocilar corpolent) si fetele se ingrijoreaza pentru ea, Hanna isi continua confirmarea teoriei sale privind paternitatea lui Jamie, el fiind tatal pierdut al lui Caleb. Inca o data se implica fara ca nimeni sa nu ii fi cerut acest lucru, provoaca o cearta insa in cele din urma, iubitul sau intelege de ce a facut Hanna toate acestea, fiind de acord sa acorde o a doua sansa si sa se intalneasca cu tatal sau. Chiar daca pare dezamagit la inceput, Jamie apare si cei doi pun bazele unei relatii frumoase, insa reconectarea celor doi nu poate fi posibila daca nu locuiesc amandoi in Rosewood. Apeland la mama sa, Ashley ii recomanda pastorului Ted sa il angajeze pentru lucrarile bisericii pe Jamie, un suflet pierdu aflat in cautarea iertarii si celei de-a doua sanse cu fiul sau. Actele de caritate sunt specifice bisericii insa Cutia Milei se dovedeste in cele urma pusculita viitorului Tata al anului. Dupa ce a insistat atat de mult in privinta sa, cum ii va putea spune Han adevarul  lui Caleb fara sa nu il raneasca? La cine va apela pentru demascarea sa, sau inca o data va incerca sa faca totul pe cont propriu, riscandu-si relatia?
Povestea Ariei se complica, Wes dovedindu-se o adevarata amenintare la adresa relatiei fratelui sau. Plecarea lui Ezra continua, iar in recapitularea din incipitul episodului a fost prima data cand l-am vazut pe acesta plangand in momentul despartirii de Aria; fara Ezra insa cu suficienti membri ai familiei Fitzgerald in viata sa, vremuri grele se anunta si pentru ea, sufletul sau mare si generozitatea sa cauzandu-i probleme dandu-i sperante desarte tanarului Wesley. Pasiunile comune il fac sa se simta din ce in ce mai apropiat de Aria totul culminand cu un sarut furat; de aceasta data, Montgomery va face lucrul corect si ii va spune lui Ezra sau va miza pe faptul ca nu este urmarita si nu exista un A care sa strice vietile celor din jur din pura placere? Daca ar fi traga o concluzie din cele intamplate pana acum, dupa cum o sfatuieste pe Hanna, ar trebuie sa ii spuna lui Ezra indiferent de consecinte si de felul in care se va rezolva aceasta debandada. Baietii sunt baietii, sunt frati iar Fitz nu isi va abandona fratele mai mic lasandu-l prada definitiva harpiei numite „mama”. Reintoarcerea profesorului iubaret nu pare sa se intrezara in viitorul apropiat, motiv pentru care cu sigurnata vom vedea mai mult din sentimentele neimpartasite ale unui tanar baiat indragostit de iubita fratelui sau. Chiar si asa, viitorul suna complicat, 3×20 readucand-o in Rosewood pe nimeni alta decat cea mai sus mentionata, Dianne Fitzgerald.
Cu trei bifate, ramane una singura de amintit, inca o data ultima in recapitularile mele. Bineinteles, este vorba de Emily, care continua sa faca pe varianta feminina a lui Sherlock Holmes, pe cont propriu cat timp prietenele sale isi rezolva problemele personale. Em nu isi poate scoate din cap amintirile cu Lady in Red/Scufita Rosie, iar faptul ca si Hanna i-a spus ca a vazut acea persoana cand a fost atacata, nu a facut decat sa o inversuneze si sa continute pista sarcinii lui Alison. Chiar fara sa mai gaseasca la Politie poza lui Wilden, CeCe reapare in peisaj, dar luata prin surprindere cu intrebarile din acea vara si mentionarea detectivului, deodata nu isi mai aminteste nimic si incearca sa scape rapid de teoriile liceenei. Chiar si asa, acesta nu este sfarsitul, insa implicarea lui Jason poate fi considerata sfarsitul lui DiLaurentis. Dorind sa isi ceara scuze pentru comportamentul lui Spencer, Em nu rateaza ocazia de a-l sfatui sa o tina la distanta pe Mona, afiliera cu ea neducand la nimic bun; o trasatura a familiei Hastings si incapatanarea unui DiLaurentis fac din personajul lui Jason un bun spion, el marturisind ca pe Mona a tinut-o aproape doar pentru a afla cine i-a dezhumat sora, iar pista cu posibila sarcina nefiind abandonata, luand fraiele in mana si contactandu-l pe Wilden pentru o explicatie. Fara o dovada clara a faptului ca acesta a fost in acea vara impreuna cu cei din clubul NAT, cei doi pleaca in cautarea unei alte poze, lasate de Alison intr-un colaj dedicat tatalui sau (inca o data ma face sa ma gandesc ca aceasta stia ca va muri si a lasat dovezi peste tot, piesele acestui puzzle fiind stranse doar prin colaborare).
Lucrurile nu decurc deloc bine pentru cei doi, amenintarea lui A la adresa prietenelor lui Spencer inca o data abatandu-se asupra lui Emily. Insemnati inca de la inceputul cautarii lor, sticlele de whiskey si mesajul primit neprevestind nimic bun; chiar si asa cei doi merg mai departe, iar amintirile din noaptea mortii lui Ali imbibate in alcool reusesc totusi sa o aduca publicului in prim-plan pe CeCe, aceasta purtand aceeasi tinuta ca DiLaurentis. Daca ceea ce isi aminteste Jason este adevarat, toate acele flashback-urile incep sa ia o noua turnura, CeCe putand cu usurinta sa se regaseasca in acea noapte si sa fie confundata cu Ali. Discutia cu Melissa de asemenea nu aduce nimic bun, insa noua teorie a unui trio amoros intre CeCe-Wilden-Ali devine valida dupa toata intamplarea cu liftul. Crezand ca acest episod este sfarsitul lui Jason, Adovedeste oarecum ca are o inima, insa sa fie oare mana grupului A sau un nou complot marca CeCe si a amorezului sau Wilden? Atat J cat si Em le-au furnizat celor doi suficiente informatii cat sa se insemneze ca posibile victime. Daca accidentul era menit sa ii raneasca pe cei doi, pe niciunul sau doar pe unul din ei, este cert ca in sfarsit Jason constientizeaza ca cineva il doreste mort, iar prima mentiune asupra vinovatului se rasfrange asupra grupului NAT – Ian si Garrett sunt morti, Melissa si Jenna au trebuit sa se indeparteze de Rosewood pentru a scapa de nenorociri, iar acum amintirile sale par sa ii provoace diverse accidente; singurul lucru care poate l-a tinut pana acum in viata pe Jason este trecutul sau blurat de alcool si droguri, insa cautarea adevarului l-a facut sa devina si el o tinta mobila.
Bineinteles nu ramanem nici de aceasta data fara intrebari  si fara lucruri fara noima, auto-externarea din spital a lui DiLaurentis fiind un mister; a ramas cu adevarat fara poza sau aparitia mortii in fata ochilor l-a facut sa constientizeze ca este mai bine ca unele lucruri sa le pastreze pentru el pana cand va mai avea dovezi palpabile, insa chiar si asa, unde a fugit si de ce? Poza gasita l-a facut un adevarat suspect si pe Wilden, comportamentul sau din trecut reusind sa dea nastere la mai multe supozitii privind subiectul „Cat de bine o cunostea pe Ali?”. De asemenea, fara pata nu iese de aceasta data nici CeCe care o minte pe Aria in timp ce ea face anumite comisioane posibil letale – sa fie doar o intalnire, un filaj, un complot sau un lift sabotat, motivul iesirii sale? Intrigi si intrigi insa cu siguranta aparitia lui Spencer la spital inseamna ca este timpul sa isi recapete prietenele si sa le spuna cele intamplate cu Toby. Bataia pe care i-a dat-o Monei a facut-o sa constientizeze ca hobbit-ul o vroia singura si fara aparare, fara nimeni in jurul sau, lucru pe care Spence prin izolarea sa l-a facut posibil. Amenintarile primite insa o fac sa constientizeze ca jocul se mentine dur si este posibil ca un nou atentat sa provoace victime. Lucrurile stau cum nu se poate mai rau pentru fete, amenintarile parand ca nu sunt atat de departe pe cat s-ar crede; viitorul fiecareia sta intr-un joc cu sticla al grupului machivellic, insa cine sunt cei ce inchina pentru diavol? Daca era vorba de Mona si Toby (sau macar de unul), cu siguranta ne-ar fi aratat fata lui, insa toata aceasta scena finala ne face sa ne gandim ca este vorba de cei doi maestrii papusari, de cele doua minti bolnave care conduc cu sadism destinul celor care candva au cunoscut-o pe Alison. Intrebarea cine sunt cu adevarat este de prisos, raspunsul sau cu siguranta neaflandu-l prea curand.
3×20 vine cu un titlul inspaimantator daca stam sa ne gandim la amenintarea primita de Hanna, privind arderea si lasarea sa fara fata – „Hot Water”. Sa fie un episod care se va axa pe un nou rau la adresa tinerei Martin sau unul in care vor exista mai degraba niste ape tulburi privind actiunea de pana acum, ne ramane sa aflam urmarind episodul de saptamana viitoare. Pentru materiale promotionale, aici.

Pana data viitoare nu pot incheia fara sa nu aduc in discutie scorul de 2-0 in partida „Bataia” dat intre mincinoase si Mona. Pana acum, little Chucky a fost batuta cum se cade atat de Aria cat si Spencer, si chiar sper sa nu incurc palmele ei cu cele date Jennei. Daca incurc va rog sa imi semnalati. Oricum indiferent de cat de batuta a fost, Spence ramane in frunte, ea fiind cea care a scos-o si data trecuta din joc, demascand-o. Un mic cat fight, insa destul de benefic atat pentru public cat si pentru personajul lui Troian.

De mentionat nu stiu daca mai sunt si alte aspecte, insa teoriile vor continua in rubrica de comentarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu