vineri, 15 februarie 2013

Once Upon a Time – 2×13 “Tiny”


Once upon a time…
…and they lived happily ever after.
De multa vreme nu ne-am mai vazut, ultimele doua recenzii fiind trecute cu vederea iar ABC tinand departe de public noile episoade. Chiar si asa binele invinge intotdeauna raul, in cazul nostru primindu-ne episoadele de la studiouri iar eu scriind recenzia meritata.
Dupa o pauza de cateva saptamani, dupa doua episoade bune, in Storybrooke lucrurile se complica, accidentul lui Belle si aparitia primului strain fiind principalele probleme. Dl.Gold are in sfarsit parte de excursia dorita, iar Cora isi indeplineste visul de a o atrage pe fiica sa de partea raului. Chiar si asa, lucrurile nu stagneaza, aventurile continua  si noi personaje reapar in povestea noastra.
Povestea gigantilor ne-a fost adusa spre ecranizare o data ce Emma si Mary erau pe Taramul Magic alaturi de Aurora si Mulan, avand nevoie de elementele mentionate de Hook pentru a se putea reintoarce in Maine. Pentru prima data in viata ei, Em a cunoscut un urias, iar sufletul sau l-a facut pe acesta sa se reincreada in oameni, dovedindu-i ca nu toti sunt ca cei pe care i-a cunoscut in trecut. Abandonat pentru moment acest fir narativ precum si felul in care Hook a coborat de pe vrej, 2×13 este episodul in care avem ocazia sa il cunoastem mai bine Anton “Tiny”, uriasul cu suflet bun. Marea majoritatea a acestui episod s-a axat pe povestea sa, utilizandu-se aceeasi reteta cu care ne-am obisnuit, flash-back-urile putand sa ne expuna evenimentele din trecut.
Cu o poveste trista si un destin tragic , Tiny ne este prezentat alaturi de fratii sai, Uriasii, singura sa familie, insa el pare mai degraba copilul stigmatizat al familiei, in care cei mari isi bat joc de el, il negajesc, luand in ras pasiunile si dorintele sale, mai ales ideea de a trai alaturi de oameni. Toate aceste lucruri sfarsesc o data cu distrugerea harpei de aur, facandu-l pe Anton sa coboare pe vrejul de fasole in lumea oamenilor pentru a vedea daca teoriile celor ca el sunt adevarate. Nu ar putea fi spusa povestea uriasului, a harpei si a vrejului de fasole fara Jack.
Cum deja ne-am obisnuit ca “Once Upon a Time” sa ne ofere o alta expunere a povestii, de aceasta data, Jack este de fapt o Jacqueline, o tanara domnisoara frumoasa, amanta adevaratului Print James. Cu un regat aflat intr-un impas financiar, povestea Regeului George si a cum a dorit sa isi insoare fiul cu Abigail pentru a-si salva poporul o stim, insa problemele sale existau dinainte ca David sa ii i-a locul fratelui sau. Cu oportunitatea de a se apropia de urias pentru a obtine celebrele si fermecatele boabe de fasole, James il inseala pe Tiny, il face sa creada ca face parte din familia sa, ca sunt prieteni, insa Jack ii spune adevarata drama prin care trece regatul, manipuland pentru a obtine ce isi doresc. Cu o inima de aur si mult prea increzator in oameni, uriasul se ofera sa ii ajute, insa prin comoriile detinute pe taramul sau, nu prin magia boabelor. Vicleni si avizi, James si Jack invadeaza regatul lui Anton, ucigandu-i pe uriasi, manati de dorinta bogatiilor si a puterii. Vazand cum fratii sai sunt ucisi cu bestialitate de otrava sabiilor de cei la care incepuse sa tina si se hotarase sa traiasca alaturi de ei, afla ca destinul sau este unul maret, putand sa readuca gloria neamului sau. Chiar daca a trebuit sa taie vrejul de fasole care ii permitea sa calatoreasca intre lumi, Arlo ii inmaneaza inainte de a muri o bucatica magica pastrata, cu ajutorul careia, o data ce va gasi un pamant fertil, va putea sa o cultive, un nou vrej cu boabe magice luand astfel nastere.
Tradare si dezamgire, acestea sunt cuvintele care il descriu pe adevaratul James, cuvinte total opuse a ceea ce este David. Doi frati gemeni asemanatori ca doua picaturi de apa insa cu coduri morale diferite, si crezuri si mai diferite, David este adevaratul Print Charming, cel care si-a iubit si si-a ajutat poporul la nevoie, a reusit sa ii fure inima Albei-ca-Zapada si sa invinga toate obstacolele ivite. Spre deoasebire de James, care a pradat taramul uriasilor mai rau decat un pirat si a lasat-o pe Jack sa moara ca un caine.
Ajuns in Storybrooke ca parte a planului malefic al Corei, Hook ii ajuta pe Mary si pe David sa il descopere pe Tiny. Tinut intr-o cusca ca un animal, acesta a fost adus la marimi normale cu ajutorul magiei, insa trezirea si eliberare sa produc suficiente pagube materiale in Storybrooke. Inversunat pe Print pentru decimarea familiei sale, pentru dezamagirea si tradarea provocata, ajuns intr-o noua lume, acesta nu crede nimic din ceea ce i se spune, fiind dornic de razbunare. Lucrurile nu stau deloc bine cand Regina ii ofera ciuperca magica de a-i reda dimensiunile adevarate pentru o perioada, timp necesar in care sa poata scapa de David. Inca o data binele invinge raul, istetimea si curajul, dar si bunatatea celor din micul oras al caror povesti au fost stricate, aratandu-i lui Anton ca nu toti oamenii sunt haini. Imprietenindu-se si afland povestea blestemului, indeplinirea profetiei destinului sau pare mai aproape ca niciodata, acesta fiind taramul noului vrej de fasole, viitorul portal prin care toti se pot reintoarce la casele si pe taramul lor. Gasind in sfarsit familia dupa care tanjea, Tiny devine noul pitic, noii sai frati inmanandu-i toporul fermecat, pe care i se imprima numele. Cu un final fericit pentru Anton si o asigurare ca il vom mai vedea in Storybrooke, acest episod ne ofera si cateva momente comice, unul din ele fiind cel in care Leroy ii afla povestea lui David, nemastiind cum sa il strige: James, Charming sau David?
De neexclus, cel putin pentru moment este si Belle, proaspat ramasa fara amintiri si fara vreo identitate, nu reuseste sa inteleaga magia facuta de Gold, mai ales cand toti cei din jur o fac nebuna sau o sedeaza. Cartea lui Jules Verne adusa de Ruby nu face deloc minuni in calmarea sa, cel care reuseste sa ii ofere claritatea asupra a ceea ce s-a intamplat fiind strainul Greg. O amenintare sigura la adresa locuitorilor din Storybrooke, dl.Mendel este un bun mincinos, insa cu siguranta povestea sa nu va lua sfarsit o data cu recuperarea si externarea sa. Ce rau va produce orasului sau care este motivul venirii sale aici, de asemenea ce doreste sa afle, sunt cateva din elementele pe care urmeaza sa le aflam.
In plan secundar a ceea ce se intampla cu Tiny, Gold pleaca insotit de Emma si de Henry in cautarea fiului sau Bae. Incotro ii va duce destinul si daca vor reusi sa il gaseasca cu siguranta vom afla saptamana viitoare, in 2×14 “Manhattan”. Chiar daca episodul urmator este decisiv pentru reunirea maleficului Rumple cu singura persoana pe care a iubit-o dintotdeauna, am putut vedea de aceasta data un Gold speriat, oarecum pe marginea prapastiei din cauza necunoscutului, tensiunea evenimentelor dovedindu-se acaparatoare. Nu a fost ajutat nici de pierderea magiei (temporar sau nu, sau doar in afara Storybrooke-ului) insa cu siguranta acesta nu se simte deloc bine, nefiind de vina doar anxietatea. Cat timp Henry se bucura de deliciile made by Cinnabon, Gold este pus in fata implinirii destinului. Ce ii rezerva viitorul si ce turnura vor lua lucrurile saptamana viitoare ramane sa aflam.
De asemenea, inainte de a incheia, tin sa imi exprim parerea, ca dupa ce am putut observa si interpreta, toate aparitiile Reginei din acest episod au fost mai degraba ale Corei in infatisarea fiicei sale. Cu aceasi postura si gesturi, cu magia la momentul potrivit si cu un plan bine pus la punct, Regina de Inima Rosie a fost mereu la momentul oportun in acest episod. Daca am sau nu dreptate, vom vedea saptamana viitoare cand sper la mai multe secvente cu Regina si mama sa, chiar daca titlul anunta un episod axat pe viata din afara micului oras blestemat.
Previzibil sau nu, 2×14 ne aduce raspunsul la una din intrebarile initiale ale acestui serial, Cine este fiul lui Rumple?. Dupa cum au promis la Comic-Con, se pare ca vom afla raspunsul inainte de jumatatea sezonului, optiunile noastre fiind limitate de faptul ca fiul sau este din afara orasului. De asemenea, scenaristii pot impusca doi iepuri dintr-o lovitura, publicul avand inca o surpriza saptamana viitoare. Pentru mai multe informatii, 2×14 “Manhattan”.
Surprize si surprize, aventura si noi intrigi, am putut observa inca o data ca nu toti cei din Storybrooke doresc sa se reintoarca pe Taramul Magic, Mary Margaret fiind una din acele persoane. Convinsa ca Emma si cu Henry nu ar merge cu ei, decizia sa se va dovedi fiind una grea daca va fi pusa in fata faptului de a-si urma sotul sau fiica. Ce s-ar intampla in acest caz si catre cine s-ar indrepta inima sa?
Pana vom afla toate raspunsurile dorite si povestile vor reusi sa aiba propriul final fericit in care raul sa fie definitiv decimat, ne ramane doar sa asteptam noile episoade si o veste buna din partea celor de la ABC privind o continuare cu un sezon nou sau un sfarsit perfect pentru o lume magica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu